Indlægget her er en annonce for Miljøstyrelsen.

Selvom ingen i vores hjem ryger, alt Alba’s tøj bliver vasket i vaskemiddel uden parfume, og vi altid vasker hendes ny-købte tøj inden det bliver taget i brug, – så var jeg altså alligevel ret nysgerrig på hvor meget kemi der egentlig er i luften hos os. Hvad udsætter jeg egentlig mit barn for når jeg en sjælden gang imellem glemmer at lufte ud? For jo, jeg indrømmer gerne at det sker indimellem i de travle tider… Eller, det GJORDE det, indtil jeg fandt ud af hvor vild en forskel der er på kemien i luften. Jeg har fået fingrene i en partikel-måler. Hvis du gerne vil prøve en, kan sådan en købes forskellige steder, søg evt på Google så popper der en masse op.

  • Der er helt bogstaveligt kemi i luften i hjemmet og på børneværelset. De kemiske stoffer kommer mange steder fra: Når vi bruger stegepanden og brødristeren, eller når vi skruer op for hyggen og tænder levende lys på de lange, mørke vinteraftener.
  • Stofferne kan også komme fra spilkonsollen, brændeovnen, fladskærmen og computeren. Og fra nye møbler, tæpper og legetøj, der står og afgasser.
  • Nogle af de stoffer der er fundet i støv vil vi gerne mindske børns udsættelse for, fordi stofferne kan være problematiske. Det kan være særligt bekymrende for børn, da de dels er mindre end voksne og dermed indtager relativt mere og dels er i gang med at udvikle sig

 

Det fede ved denne her partikel-måler er at den er til at føle på for selv en som mig – den jeg har her viser i farver, nogle andre viser i tal. Det er vistnok forskelligt.

Jeg har forsøgt mig med lidt eksperimenter for at se, og vise, hvor stor forskellen egentlig er når vi ikke lufter ud. Jeg har stillet måleren samme sted (lige ved Alba’s seng) ved hvert forsøg.

Farverne partikel-måleren viser, betyder:

 

Grøn: Godt indeklima 🙂

Gul: Tænk på snart at lufte ud.

Orange: Luft ud på børneværelse

Rød: Luft ud!

Lilla: Luft ud NU(!!)

  • På billede 1 har jeg placeret et stearinlys foran måleren, og taget et billede med det samme. Her er klimaet helt fint fordi måleren endnu ikke har registreret stearinlyset.
  • Billede 2 er taget efter jeg pustede stearinlyset ud – LILLA! Jeg er totalt konkurrence-menneske, og følte nærmest jeg havde tabt da jeg så det! Haha. Heldigvis ved jeg jo godt selv det blot er mit eget eksperiment – chiiillll Gegs… Chill.
  • Billede 3 er taget efter jeg fjernede stearinlyset og luftede kraftigt ud (gennemtræk) i 5 minutter. Phew – back to being the best. Grøn igen – like!! <3 Er i chok over hvad en gang gennemtræk kan gøre.
  • Billede 4 er taget efter jeg har ladet være at lufte ud hele dagen – lige inden Alba skulle til at i seng. Jeg har med vilje ladet være at lufte ud hele dagen i hele huset, og var derfor vildt spændt på hvad den sagde. Gul/lys orange, et sted midt imellem. Hvor er det vildt!
  • Billede 5 er så taget efter jeg har luftet ud i 10 minutters tid med gennemtræk, lige inden Alba skulle i seng – GRØN! Hvor er det bare sindssygt hvad udluftning kan gøre?? :-O

 

Er det ikke for vild en forskel??  Jeg er selv helt vildt overrasket, men samtidig er jeg f… også bare helt vildt GLAD og taknemmelig for at jeg nu er klar over det her. Alle der følger mig ved at jeg er en øko-mama, der ikke giver mit barn sødemidler, og prøver at holde hende fra for mange kunstige tilsætninger. Jeg havde absolut ingen anelse om at kemi kunne sidde i indeklimaet, og også i støv. Vi gør altså flittigt rent herhjemme, men der kan åbenbart stadig sidde partikler i luften. Dét synes jeg er ret vildt, og sindssygt tankevækkende 🙂 Vi vil jo alle det bedste for vores børn – så jeg føler lidt det er min pligt at give min nye viden videre til jer 🙂

 

Så… Lad mig på det absolut groveste anbefale jer alle med dette indlæg: AT LUFTE UD <3 Jeg er ihvertfald selv dobbelt op opmærksom på det efter mit lille eksperiment her, og der går ikke én dag nu, hvor jeg ikke lufter ud flere gange.

Læs mere om udluftning, partikler og generelt vores indeklima og hvordan du kan forbedre det på www.kemiibørnehøjde.dk <3